Web Analytics Made Easy - Statcounter

همشهری آنلاین - نفیسه خانلری : امروزه نظام آباد از محله‌های بزرگ تهران محسوب می‌شود که از جنوب به میدان امام حسین (ع)، از شمال به بزرگراه رسالت، از غرب به خیابان شهید نامجو و از شرق به مرز محله نارمک منتهی می‌شود اما جالب این جاست که این محله ابتدا یک راه باریک و مال‌رو برای عبور اسب و قاطر بوده که از حوالی بیمارستان امام حسین (ع) آغاز می‌شده و به روستای بنانیه در جنوب سوهانک می‌رسیده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

ما نیز می خواهیم مروری داشته باشیم بر تاریخچه جالب این محله قدیمی.

نامی به قدمت 150 سال

گفته می‌شود، تاریخچه خیابان نظام اباد که از سال ٦٢ به شهیدمدنی تغییرنام داده، به اواخر دوره قاجاریه برمی گردد. بنا به گفته داریوش شهبازی، پژوهشگر تاریخ تهران، نام نظام آباد نخستین بار در کتاب «المعاصر والآثار» محمد حسن خان اعتمادالسلطنه، وزیر انتباعات ناصرالدین شاه، دیده شده، یعنی ١۵٠ سال پیش و زمانی که میرزا آقاخان نوری صدر اعظم بوده است.

او در باره وجه تسمیه محله نظام اباد می‌گوید : «طبق نوشته‌های آن کتاب، باغی به نام نظامیه در جنوب میدان بهارستان امروزی بوده که با قنات آبیاری می‌شده اما با خشک شدن قنات و بی‌آبی باغ نظام الملک، از این باغ تا باغی واقع در محدوده شرق محله سید خندان که دارای دریاچه وسیعی بوده، قناتی حفر شده و راهی ایجاد می‌شود که بعضی از مورخین می‌گویند جاده نظام آباد ابتدای راهی بوده که به باغ نظامیه وصل می‌شده است.»

شهبازی اضافه می‌کند : «البته با توجه به تحقیقاتی زیادی که درباره محله نظام آباد انجام دادم، احتمال دیگری هم درباره وجه تسمیه نظام آباد وجود دارد. به واقع در اواخر دوره قاجاریه، در محدوده بیمارستان امام حسین (ع)، سربازخانه‌ای وجود داشته که ابتدا راهی مال‌رو بوده و به جاده لشگرگ و روستای بنانیه وصل می‌شده و به همین دلیل نیز، این راه کم‌کم به نظام آباد معروف شده است.» 

شکل‌گیری محله نظام آباد از سال ١٣١٧
به رغم تاریخچه ١۵٠‌ساله‌ای که از قدمت نظام اباد عنوان می‌شود، اما تا سال ١٣١٢ که خیابان انقلاب جای حصار قلعه ناصری را نگرفته بود، محله‌ای به نام نظام آباد وجود نداشته است تا اینکه یکی، دو سال قبل از پایان حکومت رضا شاه یعنی بین سال‌های ١٣١٧ تا ١٣٢٠، کم‌کم ساختمان‌های محدودی در پشت قلعه دیوار ناصری ساخته می‌شود و عملا محله نظام آباد در محدوده بین میدان امام حسین (ع)، بیمارستان جرجانی، امام حسین (ع) و خیابان گرگان، شکل می‌گیرد و بعد از کودتای ٢٨ مرداد ١٣٣٢ نیز به سمت شمال گسترش پیدا می‌کند.

بر اساس اظهارات اهالی قدیمی این محله، اولین مسجد محله نظام آباد در سال ١٣٣٣ ساخته می‌شود. به گفته مصیب موسوی خادم ٦٠‌ساله مسجد امام رضا (ع) قدیمی‌ترین مسجد نظام آباد، در سال ١٣٣٣ آقای شکوفه تهرانی، ۵٠٠ متر از زمین خود را وقف مسجد می‌کند و درحالی که تعداد خانه‌های خشت و گلی این محله به ٢٠ باب هم نمی‌رسیده، اولین مسجد محله ساخته می‌شود و حجت السلام عالمی هم امام جماعت مسجد می‌شود.

کد خبر 660761

منبع: همشهری آنلاین

کلیدواژه: محله نظام آباد امام حسین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.hamshahrionline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «همشهری آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۴۸۵۶۷۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بازگشت جوانان به مسجد با میانبر ورزشی یک روحانی

به گزارش خبرگزاری صداوسیمای استان آذربایجان غربی، در دوره حاضر که مملو از پیشرفت‌ها و اتفاقات مختلف است، یک روحانی شاید نتواند به شیوه‌های سنتی گذشته در جذب نوجوانان و جوانان به مسجد موفق عمل کند؛ بنابراین روحانی‌ها باید با ذائقه شناسی و برگزاری برنانه‌های مختلف فرهنگی و هنری و مخصوصا ورزشی اقدام به جذب این قشر کنند. کاری که چند سالی است، حجت‌الاسلام و المسلمین قربان حسین‌نژاد، در شهرستان‌های مختلف استان آذربایجان غربی در حال انجام است.

حجت الاسلام و المسلمین قربان حسین‌نژاد، از سال ۱۳۸۵ تا سال ۱۳۹۷ بعنوان امام جماعت و مدیر کانون فرهنگی هنری ثارالله مسجد جامع نازک علیای پلدشت فعالیت داشته که در طول این مدت با اجرای برنامه‌های متنوع فرهنگی و هنری و برگزاری مسابقات ورزشی و راه اندازی اُردو‌های سیاحتی و زیارتی توانسته است گام‌های موثری را در جذب جوانان و نوجوانان به سمت مسجد و کانون بردارد.

سپس ازسال ۱۳۹۷ تا سال ۱۴۰۱ به‌عنوان امام جماعت و مسئول پایگاه بسیج مسجد امام هادی (ع) ارومیه ادامه فعالیت نموده و از تابستان ۱۴۰۱ تاکنون نیز به‌عنوان امام جماعت، مدیر کانون المهدی (عج) و نیز مسئول پایگاه بسیج مسجد طوبی ارومیه فعالیت‌های فرهنگی هنری و ورزشی خود را پیگیر بوده که با استقبال خوب جوانان و نوجوانان توانسته توفیقات روزافزونی را دراین عرصه‌ها کسب کند.

دیگر خبرها

  • کیفیت و بی‌توجهی: دست اندازی در جاده پیشرفت راهسازی ایران
  • آرزو‌های شیرین برای محله‌ای در دروازه تاریخ /دروازه ری در انتظار لباس نو
  • بازگشت جوانان به مسجد با میانبر ورزشی یک روحانی
  • واکنش خلجی به کنایه رسانه‌ها با عبارت «دولت کجاست؟»
  • قیمت خانه در جنت آباد تهران امروز ۸ اردیبهشت ۱۴۰۳
  • ثبت میراثی از جهان اسلام در بروجرد
  • پیگیری طرح نیمه تمام آسفالت جاده ارتباطی فاریاب مسجد آرپناه لالی+فیلم
  • پیگیری اجرانشدن طرح آسفالت جاده ارتباطی فاریاب مسجد آرپناه لالی+فیلم
  • (تصاویر) رانش زمین در جاده عباس‌آباد به کلاردشت
  • نخستین پارک آموزش ترافیک شهرداری قزوین در محله هادی آباد